Odprta kuhinja v družini Murat s Ptujske Gore
(Članek Eve Senčar, objavljeno v Nedelo)
V družini Murat s Ptujske Gore že več kot leto in pol uživajo le izbrano ekološko pridelano presno ali kuhano zelenjavo in sadje in se držijo posebnega načina prehranjevanja, diete, ki jo je razvil ameriški zdravnik Max Gerson. Razlog je bila bolezen – rak. Gersonova terapija je sistem zdravljenja, pa tudi način življenja, ki temelji na vegetarijanski hrani, sokovih in nekaterih prehranskih dodatkih.
Preberite celoten članek Kamenodobna hrana (.pdf)
OPOZORILO K ČLANKU!
Pomembno pravilo Gersonove diete je, da zelenjavo dušimo v lastnem soku – brez soli in brez sicer edine dovoljene maščobe, lanenega olja. Tega na obrok uporabimo le eno jedilno žlico, oziroma lahko pacient prvi mesec terapije zaužije 2 žlici dnevno, nato pa do konca terapije 1 žlico dnevno. Če na primer celotno dovoljeno količino pokapamo po pečenem krompirju, potem bo polivka za solato brez olja. Izbira je naša, predpisane količine pa se je treba strogo držati!
Eva Senčar