Kako Gersonova terapija deluje

Po mojem mnenju je dr. Gerson eden največjih genijev v zgodovini medicine.
dr. Albert Schweitzer, Nobelov nagrajenec

Cilj Gersonove terapije je obnoviti in pozdraviti telo, pri čemer podpira vse pomembne metabolične potrebe, tako da vsak dan preplavi telo s hranilnimi snovmi iz devetih kilogramov ekološko pridelanega sadja in zelenjave. Večino porabimo za pripravo svežega presnega soka, saj popijemo en kozarec vsako uro, trinajstkrat na dan. Pojemo znatne količine presne in kuhane trdne hrane. Pomanjkanje kisika v krvi prispeva k nastanku mnogih degenerativnih bolezni, zato je pomembno, da se preskrbljenost s kisikom med terapijo ponavadi več kot podvoji. Spodbujamo tudi presnovo z jemanjem sušene ščitnice, kalija in drugih dopolnil, kot tudi z izogibanjem težko prebavljivim živalskim maščobam, prekomerni količini beljakovin, natriju in drugim toksinom.

Telo zaradi degenerativne bolezni vedno teže ustrezno izloča odpadne snovi, kar ponavadi povzroči odpoved jeter in ledvic. Da bi to preprečili, pri Gersonovi terapiji intenzivno razstrupljamo telo. Tako izločimo odpadne snovi, obnovimo jetra, znova aktiviramo imunski sistem in obnovimo poglavitne obrambne sisteme telesa – encimskega, mineralnega in hormonskega. Z velikodušnimi količinami izjemno kakovostne hrane povečamo razpoložljivo količino kisika, razstrupljamo in okrepimo presnovo, zato se celice – in celotno telo – lahko obnovijo, ozdravijo in preprečijo nastanek bolezni v prihodnosti.

Nobena terapija ne deluje vedno in pri vsakomer. Če vam kdo govori drugače, vam ne predstavlja dejstev. Če so vam postavili diagnozo bolezni, ki lahko ogrozi življenje, vemo, da se kaj hitro lahko zmedete pri izbiranju najboljše strategije za boj proti bolezni. Vsak trdi, da je njegova terapija bodisi “najboljša”, “najhitrejša” ali celo “edina, ki deluje.” Družinski zdravnik ponavadi pozna le konvencionalne terapije, medtem ko alternativnih možnosti ne pozna ali je celo sovražno nastrojen do njih. Ne glede na to, koliko mnenj o najboljšem načinu zdravljenja vaše bolezni slišite, ste še vedno vi tisti, ki se boste nazadnje odločili, kaj storiti.

Pomembno je, da se ob izbiri dobro počutite. Izberite terapijo, ki se vam zdi najbolj smiselna.Večina terapij, bodisi konvencionalnih ali alternativnih, zdravi le posamezne simptome, medtem ko zanemarja pravi vzrok bolezni. Razlog učinkovitosti Gersonove terapije pri tolikšnem številu različnih obolenj je v tem, da obnovi neverjetno sposobnost telesa za samozdravljenje. Gersonova terapija direktno zdravi vzrok bolezni, namesto da bi zdravila samo njene simptome. Čeprav verjamemo, da je Gersonova terapija najbolj celostna metoda zdravljenja, ne trdimo, da bo ozdravila vse ali vsakogar.

Opozorilo: Ne začnite izvajati Gersonove terapije, ne da bi prej prebrali knjigo Charlotte Gerson Zdravljenje z Gersonov metodo (Healing the Gerson Way), ki je že na voljo v slovenščini, ali brez nadzora zdravnika, usposobljenega za izvajanje Gersonove terapije, v primeru naslednjih omejitev:

 
 • kemoterapija
 • diabetes
 • metastaze v možganih
 • močno prizadete ledvice
 • tujki v telesu, denimo srčni spodbujevalnik, vsadki za povečanje dojk, kovinske ploščice ali vijaki.

Pacient mora biti sposoben normalno jesti, piti in izločati blato. Gersonove terapije ni dovoljeno izvajati pri pacientih s presajenimi organi.

Temelj terapije je posebna dieta. Najbolj znano je, da uspešno zdravi raka, vendar izjemno učinkovito odpravlja tudi celo vrsto kroničnih degenerativnih bolezni, ki jih ni moč pozdraviti niti z najnaprednejšimi metodami uradne medicine; te lahko zgolj olajšajo simptome. Treba se je zavedati, da Gersonova terapija ni čudežno zdravilo, in da ni mogoče zagotoviti uspeha – kar na splošno velja za vse medicinske terapije. In vendarle že celih sedemdeset let beležimo ozdravitve razširjenih kroničnih bolezni, kot so:

 
 • srčnožilne bolezni
 • visok krvni tlak
 • diabetes
 • kronični hepatitis in ciroza jeter
 • ulcerozni kolitis
 • sindrom razdražljivega črevesja
 • zmanjšana ledvična zmogljivost
 • avtoimunske bolezni
 • Crohnova bolezen
 • multipla skleroza
 • protin
 • revmatične težave
 • astma
 • alergije
 • izrazito prekomerna telesna teža in tako naprej

Seveda se pojavi vprašanje: kako more ena sama prehranska terapija pozdraviti tako široko paleto različnih bolezni, ki so v uradni medicini predmeti ostro ločenih specialnosti? Odgovor se skriva v revolucionarnem vpogledu dr. Maxa Gersona, ki je – v več kot tridesetih letih uspešne klinične prakse – uspel dokazati, da so vse kronične degenerativne bolezni posledica dveh osnovnih vzrokov: prehranskih primanjkljajev in zastrupljenosti.

Zato mora terapija poskrbeti za izjemno povečan vnos hranilnih snovi in za razstrupitev organizma. Ko se obnovi imunski sistem in druge funkcije, se je telo samo sposobno znebiti vseh patoloških stanj. Kar zadeva raka, je dr. Gerson prišel do epohalnega odkritja, da malignost ni stvar, se pravi tumor, temveč proces, ki vključuje celoten oboleli organizem. Zato z osredotočanjem zgolj na odstranitev ali uničenje tumorja – kar je ustaljena praksa uradne onkologije – ne odpravimo skritega vzroka. Zato nič ne more preprečiti ponovnega pojava bolezni.
Pri Gersonovi terapiji poskrbimo za izjemno povečan vnos hranilnih snovi z bogato in raznovrstno vegetarijansko prehrano v treh izdatnih dnevnih obrokih, ter z velikimi količinami sveže pripravljenih sokov iz presne zelenjave in sadja. Vsa živila morajo izvirati iz certificirane ekološke pridelave. Razstrupljanje izvajamo s kavnimi klistirji in ricinusovim oljem. Terapijo zaokroži paleta premišljeno izbranih naravnih zdravil in dodatkov, ki podpirajo samoozdravitvene procese v telesu.

Tako kot se huda kronična bolezen razvije v teku časa, je tudi pri Gersonovi terapiji potreben čas za dosego želenih rezultatov. Pacienti z rakom morajo slediti protokolu najmanj dve leti, tisti z nemalignimi boleznimi pa si lahko pomagajo že s krajšo, manj strogo obliko terapije.

Razstrupljanje

Zelo pomemben del Gersonove terapije je redno razstrupljanje tkiv in krvi. To dosežemo na različne načine, najpomembnejši je klistiranje s kavo.
Obstaja veliko dokumentov o znanstveni utemeljenosti kavnega klistirja. Podatke o virih lahko dobite na Gersonovem inštitutu. Pacienti poročajo, da klistirji ublažijo bolečine in pospešijo zdravljenje. Kavni klistir v biološkem smislu spodbudi encimske sisteme v črevesni steni in jetrih, hkrati pa okrepi izločanje žolča. Dokazano okrepi tudi sposobnost telesa za izločanje strupov, ki so se nakopičili v telesu zaradi kemoterapije in iz onesnaženega okolja.

Tumorska in druga obolela tkiva se tudi hitreje izločijo, če se najprej razgradijo.
Telo razstrupljamo tudi z ricinusovim oljem, ki dodatno stimulira izločanje žolča, in dodatno krepi sposobnost jeter za filtriranje krvi. Poleg tega prebavni encimi povečajo absorpcijo hranil in pomagajo izločati prizadeta tkiva.

Pacienti morajo v celoti razumeti Gersonovo terapijo, da lahko tudi po končanem zdravljenju v terapevtskem centru doma nadaljujejo z učinkovitim izvajanjem predpisane terapije. Tu je nekaj primerov možnosti za izobraževanje v tipični licencirani Gersonovi ustanovi:

 
 • Zdravniki, usposobljeni za izvajanje Gersonove terapije in/ali predavatelji predavajo o reakcijah na zdravljenje in o uporabi zdravil.
 • Charlotte Gerson in/ali drugi zaposleni na Gersonovem inštitutu z dolgoletnimi izkušnjami, predavajo o teoriji in praksi Gersonove terapije, njenih znanstvenih temeljih in pomembnih raziskavah.
 • Teorija in praksa uporabe dvostopenjskih sokovnikov na principu stiskalnice, kakršen je sokovnik Norwalk.
 • Videoposnetki predavanj Charlotte Gerson, drugih zaposlenih na Gersonovem inštitutu in zdravnikov, usposobljenih za izvajanje Gersonove terapije, so ves čas na voljo za ogled.
 • Redni, osebni posveti z vašim Gersonovim zdravnikom o posebnostih vašega zdravstvenega stanja in morebitnih prilagoditvah terapije. Tedaj lahko dobite odgovore na vsa vaša vprašanja.

2009 © Vse pravice pridržane. – Gersonova spletna stran

Print Friendly, PDF & Email

Obvestilo

Iščete pomoč pri izvajanju Gersonove terapije ali se jo želite naučiti (pravilno) izvajati sami?

Organiziramo praktične delavnice priprave hrane po dr. Gersonu, kjer se boste naučili samostojno in pravilno pripravljati hrano po originalnih receptih. (Več)

ČZO - naročilo

Pomembno obvestilo

RAZMIŠLJATE O ZDRAVLJENJU NA GERSONOVI KLINIKI?*

 

Preden se odločite za zdravljenje na GC priporočamo, da najprej preberete knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo in uvedete njena načela prehrane v vsakodnevno rutino – z namenom, da vidite, kako se psihično in fizično odzivate na spremenjen način prehranjevanja, ki si ga morate držati vse do ozdravitve. V branje pa priporočamo tudi knjigo psihoterapevtke Beate Bishop, z naslovom Čas za ozdravitev, v kateri podrobno opisuje svojo izkušnjo, od začetne diagnoze do popolne ozdravitve. (Več)

Prijava na novičke

 

 * Obe polji sta obvezni!