Gersonov vodnik za izbiro sokovnika

Pacienti med izvajanjem Gersonove terapije pripravljajo sokove ves dan, vsak dan. Povprečni Gersonov pacient z rakom vsak dan popije do 13 kozarcev sveže pripravljenih sokov iz presnih, ekološko pridelanih sestavin, se pravi, da v tekoči obliki zaužije kar 6,8 kilogramov živil! Ker človek nikakor ne bi mogel vsak dan prebaviti tolikšne količine v trdni obliki, je treba iz sadja in zelenjave odstraniti vso kašnato snov in vlaknine, tako da se hitro in zlahka prebavita, ob tem pa ohranita kar največjo količino hranilnih snovi ter encimov. Za optimalno prebavo in absorpcijo hranilnih snovi so Gersonovi sokovi povsem redki, brez kašnate snovi. Vsak sokovnik ni tehnično zmožen doseči ta cilj, zato Gersonova terapija zahteva prav posebno vrsto sokovnika.

V nadaljevanju boste izvedeli, kateri sokovniki so najprimernejši za izvajanje Gersonove terapije.

Sokovniki za Gersonovo terapijo

Sokovniki za zdravljenje raka

Za Gersonovo terapijo raka potrebujete dvostopenjski sokovnik z mlinčkom in hidravlično stiskalnico.

Tovrstni sokovnik ima dve ločeni komponenti: mlinček drobno zmelje zelenjavo v vlažno kašo in hidravlična stiskalnica z močnim pritiskom stisne kašo ter tako izloči sok iz nje. Dr. Gerson je ugotovil, da je bistvenega pomena zmleti živila, preden jih stisnemo. Treba je pomešati in skupaj stiskati kašo iz različnih vrst sadja in zelenjave, saj jabolčna kislina, ki jo vsebujejo jabolka, povzroči, da se iz drugih živil izloči več mineralov.

 Za ta postopek potrebujemo dvostopenjski sokovnik, saj se v enostopenjskem polžastem sokovniku zmelje in stisne vsak kos posebej. Med postopkom mletja in stiskanja živila niso izpostavljena vročini ali elektriki, zato se sveži, zdravilni encimi v presnem sadju in zelenjavi ohranijo v sokovih. Po več desetletjih zbiranja izkušenj danes vemo, da so dvostopenjski sokovniki najučinkovitejši in najzmogljivejši, ter da so najprimernejši za optimalno oskrbo telesa s hranilnimi snovmi pri Gersonovi terapiji. Raziskave omejenega obsega kažejo, da sok, ki ga pridobimo s kombinacijo mlinčka in stiskalnice, lahko vsebuje tudi do 50 odstotkov večjo količino nekaterih ključnih hranilnih snovi, poleg tega pa iz enake količine presnih živil iztisnemo za 25 do 50 odstotkov več soka kot z drugimi sokovniki.  

Ugotovili smo, da dva sokovnika ustrezata naštetim merilom, in sta primerna za Gersonovo terapijo raka: sokovnik znamke Norwalk in sokovnik znamke Champion z ločeno hidravlično stiskalnico.

Norwalk

Prva možnost je sokovnik Norwalk, ki je edina priporočena naprava z mlinčkom in stiskalnico. Z njim so imeli pacienti po svetu največ uspeha. Cena novega sokovnika je 2.195 oziroma 2.295 ameriških dolarjev, odvisno od ohišja. Kupiti ga je možno izključno v Ameriki. (Pri naročilu povejte, da potrebujete sokovnik za električno napetost 220 voltov.) Prevoz do Slovenije stane dodatnih 900 dolarjev, do Avstrije 530 in do Italije 470; prištejte še carino in DDV. Pri naročilu povejte, da potrebujete sokovnik za električno napetost 220 voltov. Rabljen sokovnik lahko kupite po nižji ceni, vendar ga je težko dobiti. V tujini kot 80 odstotkov Gersonovih pacientov izbere sokovnik Norwalk za izvajanje terapije (pri nas pa je številka ravno obratna, saj se velika večina odloči za drugo možnost).

Čeprav je to velika investicija, se zavedajte, da močan sokovnik s hidravlično stiskalnico v primerjavi z drugimi vrstami sokovnikov iztisne več soka iz manjše količine živil. Po končanem sočenju s sokovnikom Norwalk ostanejo kot odpadek samo popolnoma suhe vlaknine, saj so se iz živil v celoti izločili vsi esencialni sokovi in hranilne snovi. Če upoštevate velike količine sokov, ki jih potrebuje Gersonov pacient, boste dolgoročno z Norwalkom celo prihranili denar pri nakupu pridelkov.

Seveda je treba upoštevati tudi slabe strani Norwalka. Poleg že omenjene visoke cene je to servisiranje v tujini (visoki stroški pošiljanja in carinski postopki), nekoliko večja glasnost ter – po izkušnjah sodeč – ne ravno dolgoročno zanesljiv model.

Na srečo imamo odlično alternativo, ki Gersonovemu pacientu ravno tako dobro služi.

Predstavitev sokovnika Norwalk

Polžasti sokovnik z ločeno hidravlično stiskalnico

Zadnje čase se čedalje več ljudi (predvsem v Sloveniji) odloča za drugo možnost, ki je prav tako odlična, poleg tega pa še mnogo cenejša. To je ločeni sistem sokovnika in ročne hidravlične stiskalnice. 

V tem primeru se sokovnik ne uporablja za sočenje soka, pač pa zgolj kot mlinček, ki surovine zmelje v kašasto snov. Slednjo potem vstavimo v stiskalnico, ki iz kaše iztisne sok. 

Edini primerni sokovnik za ta na namen je Champion 2000+, ki se ga da kupiti (in servisirati) tudi v Sloveniji.

Zadeva deluje enako kot pri Norwalku. Edina bistvena razlika je, da imate na pultu v kuhinji dve napravi namesto ene. To pomeni, da morate ročno preložiti kašo iz sokovnika v stiskalnico ter potegniti ročico, na koncu pa pomiti dve napravi namesto ene (večje).

Vendar boste zaradi tega privarčevali tisoče evrov in imeli zagotovljen servis (za obe napravi) v Sloveniji ter celo nadomestni napravi za čas popravila. To pomeni, da ne boste niti dneva brez naprav, kar je pri izvedbi GT ključno. Če nimate nadomestnih naprav, si boste morali omisliti nekakšno rezervno varianto, ker terapije ne smete prekiniti.)

In še, kar je najpomembneje – ta (ugodnejša) varianta se odlično obnese v praksi. Najboljši dokaz za vrhunsko delovanje so številni ozdravljeni pacienti.

Druga, nekoliko slabša možnost je nakup sokovnika Champion – ki ga uporabljate samo kot mlinček, za iztiskanje soka iz kaše pa posebej kupite hidravlično stiskalnico.

Sokovnik Champion stane v Sloveniji 439 evrov, lahko kupite tudi rabljenega. Več informacij o hidravlični stiskalnici boste našli na spletni strani www.juicepressfactory.com Cena stiskalnice skupaj s prevozom iz ZDA je okoli 525 ameriških dolarjev. Ob naročilu povejte, da nameravate izvajati Gersonovo terapijo in odobrili vam bodo od 20 do 50 dolarjev dodatnega popusta, odvisno od izbranega modela. Prištejte še carino in DDV.

Zgolj Champion ni primeren za Gersonovo terapijo raka, saj je to običajni sokovnik s polžem, ki obenkrat zmelje in stisne živilo, pri čemer ne iztisne dovolj soka iz kaše. Ko uporabljate sokovnik Champion za Gersonovo terapijo, odstranite cedilce, ki je sicer namenjeno izcejanju soka. Potem bo Champion samo zmlel živilo v fino kašo, ki jo nato denete v hidravlično stiskalnico in z njo iztisnete sok.

 

Hidravlična stiskalnica Jasna

Sedaj je končno mogoče kupiti hidravlično stiskalnico slovenskega proizvajalca. Cena z ddv-jem je 396 EUR.

Tabela - osnovni tehnični podatki
Stiskalnica Jasna

Teža: 10,4 kg

Priporočamo, da si preberite tudi mnenje verjetno največjega slovenskega poznavalca in praktika GT Borisa Veneta. Ker se je zdravil na obeh Gersonovih klinikah in tudi sam doma, pozna domala vse pripomočke. 

Na začetku je uporabljal sokovnik Norwalk, potem pa še Champion in stiskalnico Jasno.

PRIPOROČILO: Glede na to, da velja g. Vene za eno največjih avtoritet na področju celostnega zdravja priporočamo tudi, da si preberete njegove članke, ki jih najdete na spletnem portalu borisvene.si.

Pri tem je zelo pomemben podatek, da je servis za Champion sokovnik in hidravlično stiskalnico v Sloveniji.

Slovenske izkušnje: V praksi se je izkazalo, da končna cena nakupa Norwalka s stroški pošiljanja iz Amerike v Slovenijo in plačila carinskih dajatev ter ddv-ja znese okrog 3.800 EUR. Medtem ko se Champion sokovnik 2000+ in slovensko hidravlično stiskalnico lahko kupi v Sloveniji že za 835 EUR, ddv je vračunan. Pri tem je pomemben podatek, da je garancija za sokovnik Champion 2000+ 10 let za motor in 5 let za ostale dele. V primeru komercialne rabe sokovnika je garancija 1 leto za motor in ostale dele.

V primeru naročila sokovnika in hidravlične stiskalnice iz Amerike je skupna cena s stroški pošiljanja in carinskimi dajatvami okrog 1.000 EUR.

 

(NOVO) Hidravlična stiskalnica Kristina

Sedaj je na voljo tudi nova hidravlična stiskalnica Kristina, ki jo je ustvarila družina Murat. Cena z ddv-jem je 420 EUR.

Stiskalnica Kristina

Stiskalnica Kristina

 

Za stiskalnico velja garancija na:

  • hidravlični cilinder: 1 leto
  • okvir in konstrukcija stiskalnice: 5 let

Izdelek je v skladu z zahtevami in Pravilnikom o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili.

Za več informacij ali naročilo pokličite g. Murata na 040/700-686 ali pišite na bostjan.murat@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

Sokovniki za zdravljenje ne-malignih zdravstvenih težav

Kar zadeva paciente, ki izvajajo Gersonovo terapijo za zdravljenje ne-malignih zdravstvenih težav, in zdrave ljudi, ki si želijo s pitjem sokov okrepiti zdravje, uporaba dvostopenjskega sokovnika ni tako nujna, vendar je še vedno priporočljiva. Polžasti sokovniki so sprejemljiva alternativa za ne-rakave paciente, ki izvajajo Gersonovo terapijo, saj izločijo zadostno količino soka in ohranijo encimsko aktivnost. Na voljo je veliko znamk sokovnikov z enim ali dvema polžema. Naši pacienti so med drugim uporabljali naslednje znamke sokovnikov, ki so primerne za Gersonovo terapijo ne-malignih zdravstvenih težav: Champion (slika na desni), Omega, Green Star, Green Power in Angel.

Ožemalniki agrumov

Gersonovi pacienti pri zajtrku pogosto spijejo kozarec soka agrumov – bodisi pomarančni ali grenivkin sok.* Vendar, kot velja za ostale Gersonove sokove, tudi tu ne govorimo o sokovih v tetrapaku! Sokovi agrumov morajo biti sveže iztisnjeni iz presnih sadežev. V nasprotju z drugimi sokovi Gersonove terapije, sokov agrumov ne smete pripravljati z dvostopenjskim sokovnikom. Morate se izogniti sočenju lupine agrumov, saj vsebuje eterična olja, ki lahko motijo Gersonovo terapijo. Zato pripravljajte te sokove z električnim ali ročnim ožemalnikom agrumov.

*Pacienti s sistemskimi vezivnimi boleznimi (npr. z revmatoidnim artritisom ali sistemskim eritematoznim lupusom) ne smejo piti soka agrumov.

Neprimerni sokovniki

Centrifugalni sokovniki

Po naših izkušnjah so centrifugalni sokovniki povsem nezdružljivi z Gersonovo terapijo. Čeprav so to najbolj priljubljeni in cenovno najugodnejši sokovniki na tržišču, v nobenem primeru ne priporočamo uporabe centrifugalnega sokovnika. Dr. Gerson je v mnogih letih kliničnih izkušenj ugotovil, da pacienti, ki uporabljajo centrifugalne sokovnike, ne dosegajo uspehov pri terapiji. Centrifugalni sokovniki so problematični iz več razlogov. Centrifugalna sila meče kašo ob krožno cedilo, kjer se izceja sok, vendar nepopolno, saj kaša ostaja. Dr. Gerson je o centrifugalnih sokovnikih dejal:

“Ko se strgalni disk vrti in premaguje upor ob pomanjkljivem dotoku zraka, nastaja pozitivni električni naboj, medtem ko se na obodni steni inducira negativni električni naboj. Izmenjevanje pozitivnih in negativnih ionov uničuje encime z oksidacijo, zato ima sok zmanjšano prehransko vrednost.” dr. Max Gerson

Centrifugalni sokovniki izpostavljajo sok vročini in kisiku, s čimer uničujejo zdravilne encime v soku, ki so vitalnega pomena. Ti sokovniki le stežka sočijo listno zelenjavo, kar je potrebno za pripravo Gersonovega zelenega soka, ki je del terapije. Brez stiskanja kaše, pri katerem se izloči ves sok, mnogi minerali in fitokemične snovi ostanejo v kaši, in tako pridobljeni sok vsebuje manj zdravilnih hranil v primerjavi s sokom, ki ga pridobimo z mlinčkom/stiskalnico ali s polžastim sokovnikom.

Centrifugalna sila manj učinkovito izceja sok kakor stiskanje pri drugih sokovnikih, kar pomeni, da potrebujete večjo količino živil za sočenje, soka pa dobite manj. Če pacient potrebuje trinajst kozarcev soka dnevno, je že samo to vredno temeljitega razmisleka. Neučinkovit sokovnik je morda kratkoročno cenejši, dolgoročno pa je dražji, saj porabimo več denarja za nakup živil. 

Mešalniki

Mešalniki, denimo Vita-Mix ali Blendtec, niso sokovniki! Z njimi pripravimo kašaste napitke, ne pa sokov. Živilo sesekljajo v drobno kašo, vendar nimajo mehanizma za izcejanje soka. Ne izločajo vlaknin, zato bi moral pacient, če bi želel dobiti količino hranilnih snovi, kakršno vsebuje 13 kozarcev soka po 2,4 dl, vsak dan zaužiti nemogoče količine živil: 2,7 kg korenja, 3,6 kg jabolk in štiri glave zelene solate! In to poleg treh rednih obrokov. Enostavno ni mogoče, da bi pacient z mešalnikom pripravil in zaužil količino sokov, potrebno za Gersonovo terapijo.

Ožemalniki pšenične trave

Ožemalniki pšenične trave so specializirane priprave, namenjene izključno pridobivanju soka žitne trave, bogatega s klorofilom. Na splošno pri Gersonovi terapiji ne uporabljamo soka pšenične trave, saj ga pri večini pacientov želodec zelo težko prenaša, pa tudi zato, ker so zaželene sestavine pšenične trave tudi v Gersonovem zelenem soku.

Zakaj ne priporočamo drugih vrst sokovnikov?

Priporočimo lahko samo sokovnike, s katerimi imamo direktne izkušnje, in ki so se izkazali za uspešne pri zdravljenju bolezni z Gersonovo terapijo. Z drugimi sokovniki nimamo dovolj izkušenj, da bi jih lahko priporočali. Vsekakor je mogoče, da so na tržišču tudi drugi učinkoviti sokovniki, vendar ne moremo priporočati sokovnika, ki ga nismo sami preizkusili. Zgolj iz pripovedovanja pacientov sklepamo, da drugi sokovniki niso tako učinkoviti. Nekateri pacienti so poskusili izvajati terapijo z drugimi sokovniki, a niso bili posebno uspešni; ko so prešli na sočenje z uporabo mlinčka in stiskalnice, se jim je začelo zdravje naglo izboljševati. Za kar najboljše rezultate pri Gersonovi terapiji je uporaba pravega sokovnika bistvenega pomena.

Kje kupiti?

Za več informacij o nakupu pripomočkov (sokovnika Champion ali hidravlične stiskalnice Jasna ali destilatorja Waterwise) lahko pišete na elektronski naslov info@eko365.si ali pa pokličete na 0590-21-700 ali 041-380-805.

Rabljene sokovnike lahko najdete tudi v domačih ali tujih spletnih oglasnikih (eBay, Craigslist, www.discountjuicers.com, Penny Saver).

Print Friendly, PDF & Email

Obvestilo

Iščete pomoč pri izvajanju Gersonove terapije ali se jo želite naučiti (pravilno) izvajati sami?

Organiziramo praktične delavnice priprave hrane po dr. Gersonu, kjer se boste naučili samostojno in pravilno pripravljati hrano po originalnih receptih. (Več)

ČZO - naročilo

Pomembno obvestilo

RAZMIŠLJATE O ZDRAVLJENJU NA GERSONOVI KLINIKI?*

 

Preden se odločite za zdravljenje na GC priporočamo, da najprej preberete knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo in uvedete njena načela prehrane v vsakodnevno rutino – z namenom, da vidite, kako se psihično in fizično odzivate na spremenjen način prehranjevanja, ki si ga morate držati vse do ozdravitve. V branje pa priporočamo tudi knjigo psihoterapevtke Beate Bishop, z naslovom Čas za ozdravitev, v kateri podrobno opisuje svojo izkušnjo, od začetne diagnoze do popolne ozdravitve. (Več)

Prijava na novičke

 

 * Obe polji sta obvezni!