Splošne informacije

V vsaki situaciji je kakšna izjema; odvisno je tudi od tega, kako napredovala je bila bolezen pred začetkom terapije in od morebitnega predhodnega zdravljenja s kemoterapijo, vendar Gersonova terapija vedno znova dosega dobre rezultate pri melanomu, limfomu, raku dojke, raku jajčnikov, kolorektalnem karcinomu stopnje C (Duke) in sistemskem eritematoznem lupusu. Še naprej raziskujemo bazo naših pacientov v zadnjih desetih letih, da bi pridobili več aktualnih podatkov.

Nekatere vrste raka se ne odzivajo dobro ali pa se sploh ne odzivajo. Sem sodijo akutna levkemija, rak trebušne slinavke po zdravljenju s kemoterapijo in vse vrste raka na možganih, z izjemo astrocitoma v zgodnji fazi.

Le malo ali nič izkušenj nimamo z nevsakdanjimi prirojenimi boleznimi in z boleznimi, ki so posledica genetskih okvar. Domnevamo, da Gersonova terapija ne more ublažiti bolezni, seveda pa lahko izboljša pacientovo zdravje na splošno. Parkinsonova bolezen, zlasti po uporabi dopaminskih zdravil, se ne odziva dobro na terapijo; enako velja za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS).

Gersonove terapije ne smejo izvajati prejemniki presajenih organov ali izvornih celic, kot tudi ne ledvični bolniki, ki hodijo na dializo.

Žal imamo na Gersonovi kliniki malo ali nič izkušenj z neobičajnimi boleznimi, kot tudi ne s prirojenimi boleznimi in boleznimi, ki so posledica genetskih okvar. Te bolezni so poseben izziv in z uporabo Gersonove terapije verjetno ni mogoče izboljšati stanja ali popolnoma okrevati. Izkušnje imamo s pogostejšimi oblikami raka in z nekaterimi kroničnimi degenerativnimi boleznimi. Vendar pa Gersonova terapija zdravi celotno telo; zasnovana je za izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja s prehrano ekološkega izvora, bogato s hranilnimi snovmi, s svežimi sokovi in z razstrupljanjem, zato lahko terapija izboljša spošno zdravstveno stanje in v vašem telesu ustvari idealne okoliščine za njegovo optimalno delovanje in za večjo kakovost življenja.

Čeprav dr. Gerson v knjigi A Cancer Therapy: Results of 50 Cases navaja obdobje 18 mesecev, danes ugotavljamo, da morajo pacienti zaradi večje zastrupljenosti okolja izvajati terapijo najmanj dve leti, v mnogih primerih celo tri. Za ozdravitev nemalignih bolezni, kot sta artritis in lupus, ponavadi zadoščata dobri dve leti, medtem ko je v večini primerov napredovalega raka potrebno triletno zdravljenje.

Čas, potreben, da se pokažejo rezultati terapije, se močno razlikuje od primera do primera. Okvirno pa lahko rečemo: hitreje ko rak napreduje, prej ga ustavimo in odpravimo. V primerih melanoma in limfoma smo videli tudi izjemno hitro zmanjševanje tumorjev. Zdravljenje kostnega raka in metastaz v kosteh traja najdlje; pogosto je potrebnih od 12 do 18 mesecev. Za odziv pri multipli sklerozi je potrebnih vsaj nekaj mesecev in simptomi se pogosto poslabšajo, preden začnejo izginjati. To ne pomeni, da lahko pacient preneha s terapijo, ko se pokaže izboljšanje. Izredno pomembno je, da pacient nadaljuje s kompletno terapijo po navodilih zdravnika ves predpisani čas, in je ne prekine že takrat, ko se simptomi ublažijo.

Ne.

Zdravljenje z obsevanjem pogosto učinkovito olajša bolečine v kosteh in zmanjša tumor na velikost, ki omogoča kirurško odstranitev. Obsevanje ima sicer nekaj negativnih učinkov, vendar ob premišljeni uporabi lahko pomaga pacientu, ki izvaja Gersonovo terapijo.

Ne. V večini primerov kemoterapija izničuje učinke vsake razstrupljevalne terapije, tudi Gersonove.

Ko pacient prejema kemoterapijo, se znaten delež vsakega odmerka uskladišči v telesu. Ko Gersonova terapija začne delovati, lahko zelo hitro sprosti strupe (torej tudi ostanke kemoterapije) iz celic v krvni obtok. Pacient s tako veliko količino strupenih snovi v krvnem obtoku z uporabo standardne intenzivne Gersonove terapije pogosto ne more dovolj hitro razstrupljati telesa; možna posledica je odpoved jeter. V najboljšem primeru takšen pacient močno oslabi.

Več informacij lahko najdete tukaj: Chemotherapy and the Gerson Therapy (PDF).

Ko pacient prejema kemoterapijo, se del vsakega odmerka uskladišči v telesu. Njegova količina je odvisna od velikosti odmerkov in trajanja kemoterapije. Ko Gersonova terapija začne delovati, lahko zelo hitro sprosti strupe (torej tudi ostanke kemoterapije) iz celic v krvni obtok. Pacient s tako veliko količino strupenih snovi v krvnem obtoku pogosto ne more dovolj hitro razstrupiti telesa, zato lahko močno oslabi in tudi jetra so preobremenjena.

Ko pacient, ki se je prej zdravil s kemoterapijo, pride na Gersonovo kliniko, zdravniki v več pogledih prilagodijo terapijo njegovim potrebam, hkrati pa spremljajo odzive telesa in lahko vsak dan prilagajajo zdravljenje na osnovi opazovanja, laboratorijskih izvidov in svojih dolgoletnih izkušenj.

Klistiranje

Da. Klistiranje s kavo je obvezno za vsakogar, ki izvaja terapijo. Ko sokovi začnejo na novo graditi telo in ko spodbujajo izločanje strupenih snovi iz celic v krvni obtok, to pomeni hudo breme za jetra. Zlasti pri pacientih z rakom jetra ne prenesejo nenadnega navala toksinov v krvi. Kavni klistirji povečajo filtrirno sposobnost jeter in s tem močno okrepijo njihovo sposobnost za odstranjevanje serumskih toksinov. Če se je pacient predhodno zdravil s kemoterapijo, bo izvajal zmanjšano število klistirjev, medtem ko klistiranje z ricinusovim oljem povsem odpade. Toda nekaj tovrstnega razstrupljanja je nujno potrebnega.

Preberite Suggestions and Tips for Holding Coffee Enemas (PDF).

Namen kolonika ni enak namenu kavnega klistirja. Namen kolonika je očistiti črevesje, medtem ko je namen kavnega klistirja povečati razstrupljevalno sposobnost jeter. Nekatere snovi v kavi spodbudijo pomemben razstrupljevalni encim v jetrih, razširijo žolčevod in povečajo pretok žolča. Dodatni dobrodejni učinek kavnega klistirja je, da okrepi peristaltiko in s tem olajša praznjenje črevesja. Če bi izvajali kolonik hkrati z izvajanjem več kavnih klistirjev dnevno, bi to škodilo telesu in bi ga izčrpavalo. V večini primerov dodatno čiščenje črevesja ni potrebno.

Če se nameravate lotiti Gersonove terapije in ste kronično zaprti, je morda smiselno, da pred začetkom terapije opravite niz kolonikov in tako odmašite črevesje. Po začetku Gersonove terapije pa se boste zgolj klistirali s kavo.

Zdrava Gersonova dieta vsebuje obilico vlaknin, zato črevesje vsak dan sproti proizvaja in obnavlja dobrodejno črevesno floro, medtem ko klistiranje lahko poruši bakterijsko ravnovesje v prebavilih.

Referenca: knjiga Gersonova terapija, str.163

Dodatki

Dr. Gerson je močno zagovarjal jemanje velikih količin niacina (vitamina B3) pri pacientih z rakom vse od začetka zdravljenja in brez velikih prekinitev. Potem, ko šestkrat dnevno jemljemo po 50 mg v obdobju štirih do šestih mesecev, ne smemo prehitro zmanjšati odmerka. Niacin pomaga znova vzpostaviti zadostno količino glikogena v jetrnih celicah. Pomaga tudi pri presnovi beljakovin in odpira manjše arterije ter kapilare (če se pojavijo krvavitve, seveda prekinemo jemanje). Poleg tega povečuje električni potencial v celicah. Več o tem lahko preberete na 209. strani knjige A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases.

Glinene povitke praviloma uporabljamo pri vnetjih, ki jih spremljajo otekanje, pordečelost in povišana temperatura v okolici prizadetega mesta. Niso primerni za odprte rane. Povitek potegne toksine iz telesa skozi kožo v glino. Pomaga pri bolečih sklepih, ognojkih itd. Vsak povitek uporabimo samo enkrat in ga nato zavržemo.

Povitek z ricinusovim oljem okrepi krvni obtok na delu telesa, ki ga pokriva, in spodbudi limfni sistem k odstranjevanju toksinov, kar pripomore k razstrupljanju telesa. Zelo pomaga pri bolečinah notranjih organov, zlasti jeter, trebušne slinavke in ledvic. Pomaga olajšati mišične krče.

Dr. Gerson je mnogo let razvijal in izpopolnjeval terapijo. Za najboljše rezultate vam priporočamo, da terapiji ne dodajate drugih elementov, z izjemo tistih, opisanih v 2. poglavju knjige Gersonova terapija. Nekatere druge terapije in dopolnila so lahko sami po sebi koristni, toda v kombinaciji z Gersonovo terapijo utegnejo motiti njeno delovanje. Ne bi smeli posegati v sinergijo Gersonove terapije, razen če je to nujno potrebno in če to odobri zdravnik, usposobljen za izvajanje Gersonove terapije.

Sočenje in sokovniki

Pacient pije štiri vrste sokov: zeleni sok, korenjev sok, korenjevo/jabolčni sok in pomarančni (ali grenivkin) sok.

Več informacij o sokovih lahko najdete v 12. poglavju (Priprava hrane in sokov) knjige Zdravljenje z Gersonovo metodo ali v članku Juices for the Gerson Therapy (PDF).

Recept boste našli tukaj: Green Juice Recipe (PDF).

Ne, vsaka sestavina ima natančno določen namen.

Ne nadomeščajte manjkajočih sestavin z drugimi. Priskrbite si toliko sestavin, kot le morete, in pripravljajte sokove z vsemi potrebnimi sestavinami. Vključite manjkajoče sestavine takoj, ko so vam spet na voljo.

Zelenega soka ne smete shranjevati, popiti ga morate takoj. Tudi korenjevo/jabolčni sok je najbolje popiti takoj, vendar ga lahko po potrebi hranite do 72 ur. Sok je najbolje hraniti v majhnih, neprodušno zaprtih četrtlitrskih vrčkih, napolnjenih do vrha, saj tako ni prostora za kisik. Shranjujemo jih v hladilniku. Majhna posoda je primernejša od termovke ali večjega vrča, saj pri vsakem odprtju večjega vrča vanj prodre več zraka, ki dodatno oksidira sok. Majhna posoda je zato primernejša, ker je ne odpiramo večkrat.

Za protokol za diabetes pišite na Gersonov inštitut: info@gerson.org

Če izvajate Gersonovo terapijo, vedite, da je vsak njen element utemeljen, zato je ne smete spreminjati. Če pa ste zdravi, lahko po svojih željah dodajate druge sokove. Preberite Food Reference Guide (PDF). Ta navodila najdete tudi v knjigah o Gersonovi terapiji.

Ne, s tem bi razredčili hranilne snovi v sokovih. V sokovih je že destilirana, organska voda, iztisnjena iz sadja in zelenjave. V nekaterih okoliščinah je dovoljeno piti zeliščne čaje, denimo metin ali kamilični čaj.

Nikoli in nikdar ne smete nadomestiti ekoloških živil z neekološkimi. Pacienti, ki so to storili, so hitro spoznali, da ne okrevajo, kot bi morali. Še posebej pazljivi morate biti pri korenasti zelenjavi, ki vsrka strupene snovi iz prsti. Na primer, herbicid Roundup je ena najbolj strupenih snovi, kar jih lahko vnesete v telo. Če koncentrirate kemikalijo, kot je Roundup, s stiskalnico sokovnika, in potem pijete takšen sok, izjemno škodujete telesu. Pripravljajte sokove brez manjkajočih ekoloških sestavin, dokler te niso spet na voljo.

Presna špinača ni del Gersonove terapije. Vsebuje oksalno kislino, ki zavira absorpcijo nekaterih pomembnih hranilnih snovi.

Ne uporabljajte rdečih ali rumenih jabolk (npr. delišes). Primernejši nadomestek so kisla jabolka (npr. Fiji). Znova začnite uporabljati sorto granny Smith takoj, ko je na voljo.

Za Gersonovo terapijo potrebujete dvostopenjski sokovnik z mlinčkom in hidravlično stiskalnico. Tovrsten sokovnik ima dve ločeni komponenti: mlinček drobno zmelje zelenjavo v vlažno kašo in hidravlična stiskalnica z močnim pritiskom stisne kašo ter tako izloči sok iz nje. Raziskave omejenega obsega kažejo, da sok, ki ga pridobimo s kombinacijo mlinčka in stiskalnice, lahko vsebuje tudi 50-krat več nekaterih vitalnih hranilnih snovi, poleg tega pa iztisnemo 25 do 50% več soka kot drugi sokovniki iz enake količine presnih živil.

Močno priporočamo uporabo sokovnika Norwalk juicer, ki je najučinkovitejši aparat s kombinacijo mlinčka in stiskalnice na tržišču; z njim smo dosegli tudi največ uspehov. Okvirna cena sokovnika Norwalk je 2.400 ameriških dolarjev.

Če si ne morete priskrbeti sokovnika Norwalk, kupite sokovnik Champion juicer, vendar ga uporabljajte le kot mlinček, za iztiskanje soka pa kupite hidravlično stiskalnico. Ta možnost je bistveno cenejša, še zlasti, če kupite rabljen sokovnik Champion. Zdravim ljudem (pacientom z nerakavimi boleznimi), ki sledijo Gersonovi dieti, ni nujno treba kupiti zmogljivega in vzdržljivega sokovnika, kakršen je Norwalk. Zanje so sprejemljive številne druge možnosti.

Več o tem, katere vrste sokovnikov so najprimernejše za Gersonovo terapijo, lahko preberete tu: Gerson Guide to Juicers.

Drugih sokovnikov nismo preizkusili in z njimi nimamo dovolj izkušenj, da bi jih mogli priporočati. Izkušnje pacientov pa kažejo, da drugi sokovniki niso tako učinkoviti. Nekaterim pacientom, ki so poskusili izvajati terapijo z drugimi sokovniki, se stanje ni prav nič izboljšalo. Ko pa so začeli uporabljati sokovnik z mlinčkom in stiskalnico, se jim je zdravje začelo naglo izboljševati.

Priporočamo lahko le sokovnike, s katerimi smo delali, in so dokazali svojo učinkovitost v terapiji. Seveda je mogoče, da so naprodaj tudi drugi učinkoviti sokovniki, a ne moremo priporočati nobenega, ki ga nismo preizkusili.

Preberite si članek Gerson Guide to Juicers, ki dodatno pojasnjuje potrebo po dvostopenjskem sokovniku tipa Norwalk.

Norwalk je dvostopenjski sokovnik, zato vam sočenje vzame manj časa kot pri sokovniku z ločeno stiskalnico. Ker boste pripravljali sok 13-krat na dan, je to pomemben dejavnik, ki ga velja upoštevati pri odločanju.

• Oglejte si rubriko Gerson Supplies na naši spletni strani. Tam boste našli spletne strani in telefonske številke podjetij, ki prodajajo priporočene sokovnike. Gerson Resources-Juicers

 1. Norwalk Juicer: Močan in vzdržljiv mlinček z električno hidravlično stiskalnico. Prvi lastnik aparata ima 12-letno garancijo.
  Cena: okvirno 2.400 ameriških dolarjev. (Prevoz do Slovenije stane dodatnih 900 dolarjev, do Avstrije 530 in do Italije 470; prištejte še carino in DDV. Pri naročilu povejte, da potrebujete sokovnik za električno napetost 220 voltov. Op. prev.) http://www.norwalkjuicers.com
 2. Stiskalnica: Deluje na principu škripca, zato morate imeti dovolj močno roko in ramenski obroč.
  Lahko jo naročite pri enem od dveh podjetij:

  • Juice Press Factory. Gersonovi pacienti dobijo aparat po tovarniški ceni, ki znaša samo 335 ameriških dolarjev. Dobavljajo tudi sokovnik Champion.
   Naročila (v angleščini) po telefonu +1 512 267-9595 (Monika ali George Kovacs).
   Naslov: 20105 Collier Lane, Lago Vista, Texas 78645, USA
   Spletna stran: www.juicepressfactory.com
  • Inner Glow Health Products Champion juicer.
   Rasunah Alston
   innerglow@spiderweb.com.au
   Telefon: +61 7 5449-0600, faks +61 7 5449-0900
   Naslov: 110 Goodwin St., Tewantin, QLD. 4565, Australia 
 1. Sokovnik Champion Juicer: Ne uporabljate ga kot sokovnik, ampak kot mlinček (pri sestavljanju aparata izpustite kovinsko cedilo). Potrebujete še stiskalnico (glejte zgoraj).

Kupite ga lahko na spletu, v lokalni trgovini z zdravo hrano ali pri podjetju:

  • The Juicer Company
   Telefon: +44 1904 54-541
   Naslov: 28 Shambles, York, Y01 7LX, United Kingdom
   www.thejuicercompany.co.uk 
 1. Olsen Scale Service: Servis za nove in starejše modele sokovnika Norwalk.
  Chris Olsen
  Telefon: +1 619 420-7123
  Naslov: 221 Alpine Ave., Chula Vista, CA 91910, USA
 2. Možnosti za nakup rabljenega sokovnika:
  • www.discountjuicers.com
  • www.craigslist.org
  • Penny Saver (sokovniki Champion)
  • eBay.com
  • Gersonov inštitut (Gerson Institute). Včasih nam kdo sporoči, da prodaja rabljen sokovnik. Pišite nam na naslov info@gerson.org in poslali vam bomo aktualni seznam. 

Da. Zdrav človek lahko izbira med celo paleto različnih sokovnikov. Izogibajte se le centrifugalnim sokovnikom. Centrifugalne sokovnike odsvetujemo v vsakem primeru. Za zdrave ljudi med drugim priporočamo sokovnike znamk Omega, Champion, Green Power in Green Star. Toda noben od teh sokovnikov ni ustrezen za paciente z rakom. Ti morajo uporabljati izključno dvostopenjski sokovnik.

National Filter Media. (Primernost tkanine za prehranske namene je potrdila FDA – Agencija za prehrano in zdravila.) Cena: 20 ameriških dolarjev za 0,9 tekočega metra (širina 190 cm) tkanine za sočenje (dobavljivo v zvitku).
Telefon: +1 801 363-6736 (Alyce Silva)
Naslov: 691 No 400 W, Salt Lake City, UT 84103, USA 

Dieta

Tu je seznam vseh dovoljenih in vseh prepovedanih živil pri Gersonovi terapiji: Foods For The Gerson Diet (PDF).

In tu je vzorčni jedilnik sample menu (PDF), da dobite občutek, kaj recimo Gersonov pacient zaužije v običajnem dnevu.

Jagodičevje in ananas vsebujeta aromatske kisline – spojine, ki po ugotovitvah dr. Gersona motijo proces zdravljenja pri nekaterih ljudeh. Za vsak primer je prepovedal uživanje tovrstnega sadja med potekom Gersonove terapije.

Oreški in semena vsebujejo preveč maščob in beljakovin, da bi lahko bili del Gersonove diete. V normalnih okoliščinah so to zdrava živila, vendar ne ustrezajo strogim merilom Gersonove diete.

Čeprav se je treba soli izogibati in jo izločiti iz dietne prehrane za vsako ceno, je natrij naravno navzoč v mnogih živilih. Pravilno je, da na jedilniku omejite količino živil z visoko naravno vsebnostjo natrija, vendar se ni mogoče povsem izogniti vsem virom natrija. Zeleno smete jesti, ampak ne smete je sočiti. Zapomnite si, da morate vedno natančno upoštevati recept za Gersonov zeleni sok, brez vsakih dodatkov ali nadomestkov. Kumar ni dovoljeno jesti. Deloma zaradi velike vsebnosti natrija, deloma zaradi težke prebavljivosti, zlasti v kombinaciji z zelenimi sokovi. Kumare lahko povzročijo napenjanje in prebavne motnje; pogosto kar obležijo v želodcu.

Najpomembnejši razlog je, da soja vsebuje veliko beljakovin. Pri Gersonovi terapiji omejimo uživanje beljakovin na minimum. Fižola in drugih stročnic v večini primerov ni dovoljeno uživati vsaj 9 mesecev od začetka terapije, in še potem le v omejenih količinah ter v nekaterih primerih v skladu z navodili Gersonovega zdravnika. Uživanje soje je sporno celo za zdrave ljudi. Vsebuje namreč encimske zaviralce, ki lahko slabo vplivajo na prebavo, kot tudi fitate, ki lahko motijo absorpcijo mineralov. Soja vsebuje tudi fitoestrogene, ki utegnejo biti za marsikoga neprimerni.

Dr. Gerson se je zavedal potrebe po pravi vrsti esencialnih maščobnih kislin. Eksperimentiral je z mnogimi vrstami olja in ugotovil, da so vse vrste maščob, razen olja iz lanenih semen, v vseh primerih spodbujale rast tumorja – in celo ponovno rast tumorjev, ki so se že razkrojili.

Olje iz lanenih semen je omega-3 maščobna kislina, ki vsebuje linolensko in linolno kislino. Tidve zavirata nastajanje citokinov in lipidnih posrednikov, ki pospešujejo vnetne procese, in tako omejujeta vnetne odzive telesa. Omega-3 maščobna kislina priteguje kisik v celične opne in ga pomaga prenesti v celice. Pomaga tudi pri prenašanju vitamina A po krvnem obtoku. Lignani, ki izvirajo iz vlaknin semena, vsebujejo veliko beljakovin. Laneno olje z visoko vsebnostjo lignanov ni dovoljeno pri Gersonovi terapiji, saj vnaša v telo preveč beljakovin. Vendar pa lahko koristi zdravju pri nekaterih težavah.

Semena, vključno z lanenimi, vsebujejo snov, imenovano encimski zaviralec, ki ohranja semena v speči fazi, dokler se ne znajdejo v pravem okolju za kaljenje. Encimski zaviralec utegne zavirati tudi človeške prebavne encime in slabo vplivati na prebavo.

Dobavitelji in cene ekoloških živil se razlikujejo od kraja in letnega časa. Skoraj vedno je bolje poiskati pridelke v okolici domačega kraja – neposredno pri kmetih, v kmečki zadrugi ali v trgovini z zdravo prehrano – kot pa, da vam pošiljajo izdelke z drugega konca države. Odlične ekološke pridelke lahko najdete tudi na kmečkih tržnicah. In vedno več supermarketov prodaja ekološke izdelke. Morda vaš supermarket trenutno ne premore dovolj velikih količin za potrebe Gersonovega pacienta; toda če boste redno kupovali določene izdelke, jih bodo po dogovoru naročili za vas v zadostnih količinah. Oskrbujete se lahko tudi v ekoloških supermarketih, kjer praviloma prodajajo samo ekološke izdelke. In nazadnje lahko naročite izdelke pri nekaterih podjetjih ali kmečkih združenjih, ki vam jih pošljejo na dom.

Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Ni enostavno vedeti, kdaj je telo popolnoma ozdravelo in se obnovilo. Dr. Gerson je v svojem času domneval, da za ozdravitev in obnovo telesa, vključno z obnovo jeter in vitalnih organov do polne funkcionalnosti, na splošno zadošča okoli 18 do 24 mesecev. V našem času ugotavljamo, da je potreben mnogo daljši čas, saj je telo povprečnega človeka danes bolj izčrpano in zastrupljeno. Če je pacient pod nadzorom zdravnika na Gersonovi kliniki, bo ta na temelju krvnih preiskav, diagnostičnih posnetkov in splošnih kazalnikov, počasi zmanjševal pogostnost pitja sokov, klistiranja in jemanja dodatkov. Če spremembe ne povzročijo novih težav in če pacient ostaja zdrav, je to dober znak. Če se pojavijo novi simptomi, se mora pacient nemudoma vrniti h kompletni terapiji za najmanj mesec ali dva. (V knjigi Gersonova terapija, na strani 197, boste našli splošni letni program za pacienta z rakom.) Pri uvajanju vsakršnih sprememb v prehrani in življenjskem slogu si je najpomembneje zapomniti, da ni dobro uvesti veliko sprememb naenkrat. Le tako boste vedeli, katere spremembe so povzročile morebitne težave. Splošno pravilo je: ko si pacient pozdravi raka ali drugo hudo bolezen, mora biti 90% njegove prehrane še naprej originalna Gersonova dieta. Lahko doda le 10% drugih zdravih živil.

Gersonova dieta dopušča neslan ržen kruh, vendar le kot dopolnilo drugim živilom, ne kot zamenjava zanje. Med začetniki v Gersonovi terapiji je razširjena napačna predstava, da je ržen kruh izredno pomemben element diete. Nikakor ne! Dieta ga dopušča, ker ni moteč element, vendar obrokom ne doda veliko prehranske vrednosti. Nekateri Gersonovi pacienti uživajo ržen kruh kot poslastico, a ne več kot dve majhni rezini dnevno, in občasno pri jedeh, h katerim se kruh dobro poda.

Trenutno le zelo malo dobaviteljev prodaja ustrezen neslan ržen kruh iz ekološke rži po Gersonovih specifikacijah. Če si ne morete priskrbeti kruha po tej poti, lahko povprašate v lokalni pekarni, ali bi ga lahko pekli za vas iz ustreznih ekoloških sestavin. Za vas smo pripravili recept, tako da lahko sami spečete kruh. Zavedajte se, da priprava zahteva kar nekaj časa; in ker Gersonova terapija že tako ali tako zahteva, da preživite veliko časa v kuhinji, priporočamo, da sami pečete kruh le ob posebnih priložnostih.

Izvajalci, inštruktorji za izvajanje terapije na domu in kontaktni podatki ozdravljenih pacientov

Da, Gersonov inštitut vodi seznam ozdravljenih pacientov, razvrščenih po boleznih in lokaciji. To so prostovoljci (tako imenovani networkers), ki ljubeznivo odstopijo svoj čas za pogovor s posamezniki, ki se odločajo za zdravljenje z Gersonovo terapijo, in s tistimi, ki so ravno začeli z zdravljenjem. Če resno razmišljate o zdravljenju z Gersonovo terapijo, vas torej lahko povežemo s prostovoljci, ki se bodo pogovorili z vami. Več informacij o tem najdete tukaj: Recovered Patients Network.

Zaenkrat niti v Sloveniji niti v ZDA. Trenutno usposabljamo izvajalce in usposabljanje traja dve leti. Če delate na področju medicine ali ste študent, in se želite udeležiti usposabljanja (Practitioner Training Program), boste več informacij našli tukaj.

Veseli bomo, če nam boste pomagali poiskati kvalificirane strokovnjake na področju medicine (zdravnike, diplomirane naturopate, doktorje osteopatije, doktorje kiropraktike in diplomirane medicinske sestre), ki bi se želeli udeležiti usposabljanja in postati uradni izvajalec Gersonove terapije.

Organiziramo usposabljanje (Gerson Therapy Practitioner Training) za licencirane strokovnjake s področja medicine, predvsem z naslednjimi nazivi: zdravnik, diplomirani naturopat, doktor osteopatije, doktor kiropraktike in diplomirana medicinska sestra. Ne sprejemamo diplomantov dopisnih šol. Usposabljanje sestoji iz dveh stopenj, Modula I in Modula II, z možnostjo nadaljevalnega tretjega modula. Modul I traja teden dni in poteka enkrat letno v mesecu maju. Več informacij boste našli tukaj: Practitioner Training Program.

Ne. Gersonov inštitut je neprofitna organizacija, ki organizira izobraževanje in usposabljanja za alternativno, ne-toksično zdravljenje raka in drugih bolezni z Gersonovo terapijo. Ne zdravimo pacientov. Trenutno obstajata dva uradna centra za Gersonovo terapijo, kjer se zdravijo pacienti.

Več informacij boste našli tukaj: Gerson Clinics.

Če želite odpreti uradni center za zdravljenje z Gersonovo terapijo, je treba misliti na marsikaj in napraviti veliko korakov. Za začetek je najpomembneje, da imate vsaj enega izvajalca Gersonove terapije z licenco. Organiziramo usposabljanje za izvajalce (Gerson Therapy Practitioner Training Program), kjer usposabljamo zdravnike za izvajanje Gersonove terapije in jim na koncu podelimo licence. Ko imate zdravnika, ki je uradno potrjen kot izvajalec Gersonove terapije, lahko vložite vlogo za odprtje Gersonove klinike. Če imate dodatna vprašanja glede odprtja klinike, nam pišite na naslov: info@gerson.org.

Licencirani centri za izvajanje Gersonove terapije

Gersonov inštitut ni lastnik in ne upravlja ustanov za zdravljenje. Vendar pa organiziramo program za licenciranje centrov za zdravljenje, ki zagotavlja, da so pacienti deležni zdravljenja v popolnem skladu z navodili dr. Gersona.

Trenutno obstajata dva licencirana centra za izvajanje Gersonove terapije: Gerson Health Centre na Madžarskem in Clinica Nutrition y Vida (CNV) v Mehiki.

Ne, Gersonov inštitut v San Diegu je urad naše neprofitne organizacije, ne klinika.

Charlotte Gerson Health Restoration Center ni klinika, marveč omejen program, ki ga organiziramo vsak mesec ali dva za zdrave ljudi, ki pridejo in so šest dni deležni prilagojene različice Gersonove terapije. Ker to ni center za zdravljenje, ne moremo sprejemati bolnih ljudi. Če ste bolni in želite začeti z zdravljenjem z Gersonovo terapijo v centru za zdravljenje, se, prosimo, obrnite bodisi na Gerson Health Centre na Madžarskem ali na Clinica Nutrition y Vida (CNV) v Mehiki.

Da, na obeh klinikah so zaposleni zdravniki in medicinske sestre, ki so povsem usposobljeni in licencirani za izvajanje Gersonove terapije.

V ameriških zveznih državah so mnoga leta veljali zakoni, po katerih bi bilo protizakonito, če bi zdravnik zdravil raka s katerokoli drugo metodo, razen s kemoterapijo, obsevanjem ali operacijo. Nedavno je nekaj zveznih držav začelo priznavati alternativne oblike zdravstvene oskrbe. Te so zdaj dovoljene, s tem da jih država do neke mere nadzira. Na splošno pa alternativne oblike zdravljenja le stežka prodirajo. Peščica zveznih držav zdaj dovoljuje klinike za alternativno zdravljenje: država Washington, Arizona, New York in Nevada.

Ko se pacient zdravi na eni od Gersonovih klinik, je to komaj začetek zdravilnega procesa. Pacient z rakom mora izvajati Gersonovo terapijo še najmanj dve leti zatem, ko zapusti kliniko. Večina pacientov doživi prvo zdravilno reakcijo čez kakšen teden ali dva. V tem času se spremeni že tudi krvna slika. Ni določenega časovnega okvira, kdaj bo pacient začel opažati spremembe na telesu, denimo zmanjševanje ali izginjanje tumorjev. Zdravljenje je zelo individualen proces in mnoge spremenljivke (npr. prehrana, diagnoza, morebitno predhodno konvencionalno zdravljenje…) vplivajo na to, v kolikšnem času se bo pacient pozdravil.

Ko boste zapustili kliniko, boste šli domov in boste nadaljevali s protokolom Gersonove terapije, ki vam ga bodo predpisali zdravniki na kliniki. Večina pacientov se ne vrača na kliniko, razen če se odločijo za še eno bivanje na kliniki. Pacienti se naknadno posvetujejo z zdravniki po telefonu in jim pošiljajo krvne izvide in medicinsko dokumentacijo v vpogled, tako da lahko zdravniki spremljajo napredek ter po potrebi prilagodijo protokol.

Ne. Kemoterapija deluje v nasprotju z Gersonovo terapijo, ki razstruplja telo z namenom obnove naravnih obrambnih mehanizmov telesa. Če je bil pacient na kemoterapiji, mora počakati najmanj dva do tri tedne od zadnje doze, preden lahko začne z Gersonovo terapijo. Na tej točki mora začeti s prilagojeno obliko Gersonove terapije, da se telo ne razstruplja prehitro. Iz tega razloga priporočamo, da vsak pacient, ki je bil prej na kemoterapiji, začne zdravljenje na Gersonovi kliniki, saj se tam varno in postopno uvede v terapijo pod zdravniškim nadzorom.

Gersonovo terapijo lahko v celoti sami izvajate doma, ob pomoči navodil v Home Package – kompletu knjig in DVD-jev ki vsebujejo kompletna navodila za izvajanje terapije. V idealnem primeru pacient, ki se zdravi doma, obišče licenciranega izvajalca Gersonove terapije. A če v bližini ni nobenega zdravnika, usposobljenega za izvajanje terapije, se je najbolje občasno posvetovati z naturopatom ali z zdravnikom, ki je naklonjen naravnemu zdravljenju, ali ga celo pozna. Pacient, ki izvaja terapijo doma, se lahko odloči tudi najeti inštruktorja (Gerson Home Set-up Trainer) ali obiskati začetno delavnico (Gerson Basics Workshops), kjer bo spoznal osnove Gersonove terapije, in jo bo potem lahko izvajal pri sebi doma.

 

Print Friendly, PDF & Email

Obvestilo

Iščete pomoč pri izvajanju Gersonove terapije ali se jo želite naučiti (pravilno) izvajati sami?

Organiziramo praktične delavnice priprave hrane po dr. Gersonu, kjer se boste naučili samostojno in pravilno pripravljati hrano po originalnih receptih. (Več)

ČZO - naročilo

Pomembno obvestilo

RAZMIŠLJATE O ZDRAVLJENJU NA GERSONOVI KLINIKI?*

 

Preden se odločite za zdravljenje na GC priporočamo, da najprej preberete knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo in uvedete njena načela prehrane v vsakodnevno rutino – z namenom, da vidite, kako se psihično in fizično odzivate na spremenjen način prehranjevanja, ki si ga morate držati vse do ozdravitve. V branje pa priporočamo tudi knjigo psihoterapevtke Beate Bishop, z naslovom Čas za ozdravitev, v kateri podrobno opisuje svojo izkušnjo, od začetne diagnoze do popolne ozdravitve. (Več)

Prijava na novičke

 

 * Obe polji sta obvezni!