» Sadna predjed iz melone in manga
Priprava sestavin: 15 minut . Za 2 do 4 osebe
• rezine melone
• rezine manga
Polivka:
• ½ žlice medu
• 1 žlica lanenega olja
• 2 žlici limetinega ali limoninega soka
• listi mete
Prepolovite melono in odstranite lupino. Narežite sadež in pahljačasto razporedite rezine na plitev krožnik. Mango prerežite po dolžini, olupite in narežite na rezine. Te razporedite med rezine melone na krožniku. Prelijte s polivko.
» Zelenjavna predjed iz nadevanih bučk
Priprava sestavin: 10 minut. Toplotna obdelava: 5 minut . Za 2 do 4 osebe
• 8 bučk srednje velikosti
• 1 velika čebula, sesekljana
• 1 zelena paprika, sesekljana
• 3 paradižniki, sesekljani
• 1 žlička sesekljanega peteršilja
• 1 strok česna
• rdečelistna solata
• 4 do 6 žlic polivke
Polivka:
• 6 žlic jabolčnega kisa ali limoninega soka
• 4 žlice vode
• dišavnice
• laneno olje
Pet minut kuhajte cele bučke na zelo majhnem ognju, da se napol zmehčajo. Odrežite jim konce in vsako prepolovite po dolžini. Z žlico odstranite osrednji del s semeni in ga sesekljajte. Polovico polivke vlijte v izdolbene bučke in dodajte malo sesekljane čebule. Bučke naj se tako marinirajo, medtem pa boste pripravili nadev. Sesekljani sredici bučk dodajte preostalo čebulo, sesekljano papriko, paradižnik in peteršilj ter strt česen. Primešajte preostalo polovico polivke in z dobljeno maso nadevajte bučke. Razporedite jih na liste rdečelistne solate in postrezite.
» Riževa solata
Priprava sestavin: 15 minut . Za 2 osebi
• zelena paprika
• rdeča paprika
• paradižnik
• skodelica kuhanega rjavega riža
Polivka:
• 1 žlica lanenega olja
• 1 žlica jabolčnega kisa
• 1 strok česna
• sladkor
Narežite paprike in paradižnik na koščke. Pripravite polivko in vanjo stresite papriko in paradižnik. Premešajte in z žlico razporedite po rižu. Postrezite z mešano zeleno solato.
» Juha: Hipokratova juha
Med juhami je najbolj priljubljena posebna ali Hipokratova juha, ki se med terapijo zaužije dvakrat dnevno. Pripravite jo iz več vrst zelenjave, ki jo najprej operete in oščetkate. Narežete jo na rezine ali kockice. Stresete vso zelenjavo v velik lonec, dodate toliko vode, da prekrije zelenjavo, zavrete in nato na majhnem ognju kuhate 1,5 do 2 uri, da se vsa zelenjava zmehča. Nato jugo prepasirate in postrežete. Če želite del juhe shraniti v hladilnik, naj se prej ohladi.
» Glavna jed: Blitvini zvitki
Priprava sestavin: 40 minut . Toplotna obdelava: 30 minut
• ½ čebule, narezane na rezine
• 6 srednje velikih krompirjev
• 4 korenčki
• 3 veliki česnovi stroki
• šop blitve
V eni posodi skuhajte čebulo in krompir, v drugi pa korenje in sesekljan česen. Nato vsebino vsake posode posebej premešajte z električnim mešalnikom ali jo prepasirajte s pasirko. Potem zmešajte prepasirano vsebino obeh posod. Blitvo za nekaj časa potopite v zelo vročo vodo. Pazite, da se preveč ne zmehča. Potem razprostrite liste in jim odstranite trdo osrednjo žilo. Denite malo pireja v sredino vsakega lista in ga tesno zvijte. Zvitke razporedite na pladenj. Postrezite jih z omako, pripravljeno iz kuhanega in zmiksanega paradižnika, majhnih krompirjev, čebule in česna.
» Sladica: Marelični sorbet
Čas zamrzovanja: 2 – 3 ure . Priprava sestavin: 15 minut . Toplotna obdelava: 40 minut . Za 2 do 4 osebe
• 225 g suhih marelic
• 590 ml vode
• 280 g jogurta
• 2 žlici medu
Denite marelice z malo vode v kozico in zavrite. Pokrijte in počasi kuhajte 30 do 40 minut. Prilijte preostalo vodo in počakajte, da se vse skupaj ohladi. Stresite marelice s tekočino vred v mešalnik in mešajte, da nastane gladka masa. Prelijte jo v posodo, primerno za zamrzovanje. Vmešajte jogurt in med. Zamrznite v zamrzovalniku. Z žlico za zajemanje sladoleda razporedite kepice po skodelicah in takoj postrezite.