Zgodovina in razvoj Gersonove terapije

Gersonova terapija je dovršena, sodobna, alternativna in naravna terapija, ki izkoristi samozdravilne mehanizme telesa pri odpravljanju kroničnih, izčrpavajočih bolezni.

Ko jo je zdravnik Max Gerson predstavil svetu, je bilo zdravljenje z dieto toliko pred svojim časom, da v znanstveni literaturi skoraj ni bilo logičnega temelja, s katerim bi pojasnili učinkovitost dietnega zdravljenja kroničnih in tudi infektivnih bolezni. Toda, ker so tako pozdravili mnoge primere napredovale tuberkuloze, koronarne srčne bolezni, raka in številnih blažjih težav, se je Gersonova terapija uveljavila kot izredno pomemben prispevek na področju medicine z objavami člankov v recenzirani medicinski literaturi. Gerson je objavil prvi članek o raku leta 1945, skoraj štirideset let pred uvedbo aktualnega uradnega programa ameriškega inštituta National Cancer Institute, ki pokriva področje diet, prehrane in raka.

Max Gerson je zdravil na stotine pacientov in je nenehno razvijal in izpopolnjeval svojo terapijo vse do svoje smrti, leta 1959, pri starosti 78 let. Njegov najslavnejši pacient je bil dr. Albert Schweitzer, ki ga je Gerson ozdravil napredovalega diabetesa, ko je bilo Schweitzerju 75 let. Schweitzer se je vrnil v svojo afriško bolnišnico, dobil Nobelovo nagrado in delal še tedaj, ko je štel že več kot 90 let. Schweitzer je zapisal: “Po mojem mnenju je dr. Gerson eden največjih genijev v zgodovini medicine.”

V novejšem času so dr. Gersonu priznali pionirsko vlogo na njegovem področju, ko so 14. maja 2005 vpisali njegovo ime v dvorano slave ortomolekularne medicine v Ottawi (Kanada). Tam se je pridružil sedmerici drugih velikanov medicine, katerih ustvarjalno delo je vplivalo na medicinski in znanstveni svet, in ki veljajo za pionirje na svojih področjih.

Le redko naletimo na raka, artritis in druge degenerativne bolezni v kulturah, ki po merilih zahodne civilizacije veljajo za “primitivne”. Je to posledica drugačne prehrane? Dejstvo, da se degenerativne bolezni pojavijo v teh kulturah šele, ko vpeljejo v prehrano sodobno pakirano hrano in prehranske dodatke, zagotovo podpira to tezo. Max Gerson je dejal: “Ostani povezan z naravo in njeni večni zakoni te bodo varovali.” Verjel je, da so degenerativne bolezni posledica zastrupljene in osiromašene hrane, vode in zraka.

Zdravnik Max Gerson se je rodil leta 1881 v kraju Wongrowitz v Nemčiji. Študiral je na univerzah v Breslauu, Wuerzburgu, Berlinu in Freiburgu. Mučile so ga hude migrene, zato so bili začetni poskusi s prehrano usmerjeni v preprečevanje glavobola. Eden od pacientov dr. Gersona je med zdravljenjem odkril, da je “dieta proti migreni” pozdravila tudi njegovo kožno tuberkulozo. Po tem odkritju se je Gerson še bolj poglobil v proučevanje diete in potem pozdravil mnoge paciente s tuberkulozo. Ferdinand Sauerbruch, slavni kirurg za prsni koš, je postal pozoren na njegovo delo.

Pod Sauerbruchovim nadzorom je dr. Gerson zasnoval poseben program za zdravljenje kožne tuberkuloze na Münchenski univerzitetni kliniki. V skrbno nadzorovanem kliničnem poskusu je 446 od 450 pacientov s kožno tuberkulozo, ki so jih zdravili z Gersonovo dieto, povsem okrevalo. Dr. Sauerbruch in dr. Gerson sta sočasno objavila članke v ducatu vodilnih svetovnih medicinskih revij, s katerimi sta uvedla Gersonovo terapijo kot prvo uspešno zdravljenje kožne tuberkuloze.

V tistem času se je Nobelov nagrajenec dr. Albert Schweitzer spoprijateljil z dr. Gersonom, ko je ta ozdravil Schweitzerjevo ženo pljučne tuberkuloze, potem ko so odpovedale vse konvencionalne terapije. Gerson in Schweitzer sta vse življenje ostala prijatelja in si redno dopisovala. Dr. Schweitzer je spremljal Gersonov napredek, ko je dietna terapija pozdravila koronarno srčno bolezen, odpoved ledvic in nazadnje – raka. Tudi sam Schweitzer si je z Gersonovo terapijo pozdravil diabetes tipa 2.

Leta 1938 je dr. Gerson dobil licenco za zdravniško prakso v državi New York. V dvajsetletnem obdobju je pozdravil na stotine pacientov z rakom, ki so jih po neuspešnem konvencionalnem zdravljenju poslali domov umret.

Leta 1946 je Gerson predstavil ozdravele paciente pred Pepper-Neelyjevim kongresnim pododborom, v okviru zaslišanj za pridobitev državnih sredstev za raziskave zdravila proti raku. Čeprav je bilo le nekaj recenziranih medicinskih revij sprejemljivih za Gersonovo “radikalno” zamisel, da prehrana lahko vpliva na zdravje, je še naprej objavljal članke o svoji terapiji in dokumentirane primere ozdravljenih pacientov.

Leta 1958, po tridesetih letih kliničnih poskusov, je Gerson objavil knjigo A Cancer Therapy: Results of 50 Cases.Ta medicinska monografija predstavi teorije, terapijo in rezultate vélikega zdravnika. Ob Gersonovi smrti leta 1959, ga je dolgoletni prijatelj, zdravnik Albert Schweitzer, proslavil z besedami: “…Po mojem mnenju je dr. Gerson eden največjih genijev v zgodovini medicine. Mnoge njegove temeljne zamisli so se razširile, ne da bi jih povezovali z njegovim imenom. V okolju, ki mu ni bilo naklonjeno, je dosegel več, kot se zdi mogoče. Njegova dediščina priteguje pozornost in mu bo zagotovila mesto, ki mu gre. Tisti, ki jih je pozdravil, bodo pričali o verodostojnosti njegovih zamisli.”

Če želite izvedeti več o dr. Maxu Gersonu, preberite njegovo biografijo z naslovom Dr. Max Gerson: Healing the Hopeless, ki jo je napisal njegov vnuk Howard Strauss.

Print Friendly, PDF & Email

Obvestilo

Iščete pomoč pri izvajanju Gersonove terapije ali se jo želite naučiti (pravilno) izvajati sami?

Organiziramo praktične delavnice priprave hrane po dr. Gersonu, kjer se boste naučili samostojno in pravilno pripravljati hrano po originalnih receptih. (Več)

ČZO - naročilo

Pomembno obvestilo

RAZMIŠLJATE O ZDRAVLJENJU NA GERSONOVI KLINIKI?*

 

Preden se odločite za zdravljenje na GC priporočamo, da najprej preberete knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo in uvedete njena načela prehrane v vsakodnevno rutino – z namenom, da vidite, kako se psihično in fizično odzivate na spremenjen način prehranjevanja, ki si ga morate držati vse do ozdravitve. V branje pa priporočamo tudi knjigo psihoterapevtke Beate Bishop, z naslovom Čas za ozdravitev, v kateri podrobno opisuje svojo izkušnjo, od začetne diagnoze do popolne ozdravitve. (Več)

Prijava na novičke

 

 * Obe polji sta obvezni!