Kot pove že naslov, si je z naravno Gersonovo terapijo moč pozdraviti raka in druge kronične bolezni. Pa vendar, ali nam tega ne obljubljajo že zagovorniki številnih drugih metod, vključno s klasično medicino? Te metode običajno niso tako učinkovite, kot smo pričakovali.  

   Drugo vprašanje, ki se vam lahko porodi, je: Kolikšna je verjetnost, da se bom jaz pozdravil? Ali natančneje: Mi lahko kdo zagotovi ozdravitev, če bom vestno in dosledno izvajal terapijo? Na to vprašanje je nemogoče dobiti smiseln odgovor iz preprostega razloga: to ni pravo vprašanje.

   Prava vprašanja so:

   Ali imam dovolj vere, ali zaupam samoozdravitvenim procesom svojega telesa? Ali dovolj cenim in spoštujem svoje telo in sebe kot celoto, da sem pripravljen narediti vse potrebno za ustvarjanje optimalnih okoliščin (harmonije v telesu, umu in v duši), ki bodo sprožile procese samozdravljenja? Ali toliko zaupam Gersonovi terapiji, da se ji lahko povsem prepustim, in se ob njej odprto ter direktno soočim z vsemi izzivi, na katere bom naletel na poti?

   Dejstvo je, da se telo vedno sámo pozdravi, vendar za to potrebuje določene okoliščine.

   Dr. Max Gerson je pri iskanju terapije za svojo migreno ugotovil, da sta vzrok resnih bolezni predvsem dva dejavnika: zastrupljenost in celična podhranjenost. Zato je namen Gersonove terapije ublažiti in celo odpraviti ti dve težavi. Potem se zdravje izboljša.

   Terapija temelji na uživanju natančno predpisane, ekološko pridelane hrane, pri čemer je velik poudarek na sveže pripravljenih sokovih, sadju, raznoliki presni in kuhani zelenjavi, tako imenovani Hipokratovi juhi, pečenem krompirju … Istočasno se redno razstrupljamo s klistirji iz ekološko pridelane kave, ki ublažijo bolečine in pospešijo zdravljenje.

   S tem očistimo telo vsega, kar mu ne koristi, in s čimer smo ga obremenjevali v preteklosti, hkrati pa vanj vnesemo snovi, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.

   A naj vas to ne zavede.

   Razstrupiti in nahraniti telo je le delček zdravljenja. Sicer najbolj viden navzven, a verjetno niti ne najpomembnejši.

   Kaj pa zastrupljenost misli in čustev? »Podhranjeno srce«, lačno ljubezni? Ali »podhranjenost« zaradi pomanjkljivega stika s svojo notranjostjo? Ali »podhranjenost«, ki je posledica neskladja misli, besed in dejanj?   

   Fantastična uspešnost Gersonove terapije nedvomno temelji na dejstvu, da je za njeno celovito izvajanje treba popolnoma spremeniti način življenja. Sem sodita tudi »odklapljanje« od dosedanjih življenjskih vzorcev in nov pogled nase, na druge in na Življenje nasploh.

   Marsikdo je ujet v vlogi nemočne žrtve in doživlja bolezen kot kazen, sovražnika ali vsiljivca, ki so mu zagrenili življenje. To je zanj boleče, zdi se mu tudi nepravično.

   Zato se začne boriti proti bolezni, telo pa doživlja kot »izraz vsega slabega«. Ob misli ali pogledu na telo ga prežame strah, občutek nemoči ali tesnoba. Morda celo gnus, jeza, sram …   

   Tako se znajde v začaranem krogu, ki je v popolnem nasprotju z namenom pojava bolezni. Namesto da bi bolezen dojel kot sla, ki prinaša sporočilo – in ustrezno spremenil svoje navade, misli in vzorce – razmišlja, kako bi »ubil sla« ali kar najhitreje opravil z njim. To povzroči še več strahu, nelagodja in »ukvarjanja z boleznijo« namesto z zdravljenjem, s čimer dobesedno vzdržuje in podaljšuje bolezen.

   Ko bolezni ne vidimo več kot neodvisen pojav, temveč kot posledico dosedanjega načina življenja na vseh ravneh, se začnemo zavedati, da nismo le fizično bitje. Smo veliko več – energijsko in celo duhovno bitje. To pomeni, da nismo nemočna žrtev, ki jo je napadla sovražna bolezen, proti kateri se je treba boriti, temveč vidimo zdravstveno težavo kot učiteljico, ki nas je prišla nekaj naučit. Pomaga nam, da marsikaj ozavestimo.

   Spoznamo tudi, da je telo nekakšen zemljevid, ki nam kaže, kaj se dogaja na naših drugih ravneh. Lahko se vprašamo, kaj bolezen sporoča o naših mislih, stališčih, čustvih, navadah …

   Gersonova terapija nas motivira ali kar prisili, da se ukvarjamo s seboj na različnih ravneh. Da si vzamemo čas zase, si namenimo pozornost in ljubečo skrb. Vse več je dokazov, da včasih že sprememba razmišljanja, čustvovanja, vedenja in odzivanja na situacije zadošča za ozdravitev tudi najhujših bolezni.

   Tako se ob izvajanju terapije dobesedno prečiščujejo telo, duša in um. Stari vzorci, navade in prepričanja postopno odpadajo in začnemo živeti drugače.

   V času izvajanja Gersonove terapije se pacient prepusti skrbi družine ali prijateljev, saj je skoraj popolnoma odvisen od drugih. Veliko mora počivati, priprava hrane in klistiranje (razstrupljanje) pa zapolnita preostali čas. Čeprav so okoliščine neprijetne, so tudi »zdravilne«, saj se v družini stkejo nove vezi popolne predanosti, ljubezni in sočutja. In prav ljubezen, prežeta s strastjo do življenja, je po mnenju mnogih raziskovalcev najbolj zdravilna energija.

   Knjiga, ki jo držite v rokah, je hvalnica ljubezni, medsebojni pomoči, volji do življenja ter predvsem upanju, ki temelji na realni možnosti popolne ozdravitve.

   Gersonova terapija, čeprav naravna metoda, je pravzaprav nekakšen most med klasično in alternativno medicino, s presenetljivim zdravilnim učinkom. »Ostani povezan z naravo in njeni večni zakoni te bodo varovali,« so bile priljubljene besede Maxa Gersona.

   Danes, ko človek vse večkrat dobi občutek, da je pomembneje, kako se zdravimo, kot pa, da se pozdravimo, je vračanje k naravnim zakonom še toliko pomembnejše.  

Vse lepo in prav, a jaz želim dokaze in potrditve!

   Eden najučinkovitejših načinov za krepitev vere in motivacije za novo pot je seznanjanje z izkušnjami in ozdravitvami ljudi s podobno diagnozo, zato bom navedel nekaj dejstev.

   Že pred šestdesetimi leti je izšla Gersonova epohalna, klasična knjiga z naslovom A Cancer Therapy: Results of 50 Cases. V njej je natančno opisal potek zdravljenja petdesetih pacientov z rakom, ki so popolnoma ozdraveli. Mnoge med njimi so po neuspešnem zdravljenju v bolnišnici poslali domov umret. Pri vsakem pacientu je navedena diagnoza; vidimo tudi rentgenske posnetke in izvide biopsij različnih tumorjev, ki so po zdravljenju z Gersonovo terapijo povsem izginili.
 
   Tudi avtorica knjige, ki jo držite v rokah, Charlotte Gerson (hči Maxa Gersona) je pri dvanajstih letih zbolela za kostno tuberkulozo, kar je takrat pomenilo gotovo smrt. Oče jo je pozdravil. Ne le, da je takrat preživela, temveč bo čez nekaj mesecev praznovala častitljivih devetdeset let. Naj poudarim, da je še vedno mladostna in čila, ter da pri svojih letih veliko dela, saj vodi številne delavnice.

   Verjetno najslavnejši Gersonov pacient je zdravnik Albert Schweitzer, ki ga je pri starosti petinsedemdeset let dr. Gerson ozdravil napredovalega diabetesa. Še prej je ozdravil njegovo ženo pljučne tuberkuloze, ko so že odpovedale vse konvencionalne terapije.

   Schweitzer je po ozdravitvi nadaljeval z delom do starosti več kot devetdeset let in tudi prejel Nobelovo nagrado. O dr. Gersonu je povedal: »Po mojem mnenju je dr. Gerson eden največjih genijev v zgodovini medicine. Mnoge njegove temeljne zamisli so se razširile, ne da bi jih povezovali z njegovim imenom. V okolju, ki mu ni bilo naklonjeno, je dosegel več, kot se zdi mogoče. Njegova dediščina priteguje pozornost in mu bo zagotovila mesto, ki mu gre. Tisti, ki jih je pozdravil, bodo pričali o verodostojnosti njegovih zamisli.«

   Ozdravljenih pacientov je na tisoče in tisoče. Nenazadnje vam lahko o uspešnosti Gersonove terapije poročam na osnovi lastne izkušnje. Brez čudovite zapuščine dr. Gersona in številnih predanih ljudi, ki brezpogojno ohranjajo njeno integriteto, verjetno ne bi brali teh vrstic, čeprav so zdravniki dali vse od sebe, da bi me pozdravili.

   Če želite okrepiti svoje zaupanje v Gersonovo terapijo, ali če potrebujete dodaten navdih, si lahko na spletu ogledate video posnetke s Charlotte Gerson, kot tudi dokumentarne filme, v katerih Stephen Kroschel intervjuva številne ljudi, ki so se pozdravili z Gersonovo terapijo. Njegov zadnji film z naslovom Čudovita resnica je že na voljo s slovenskimi podnapisi.

Knjiga, ki vrača upanje

   Namen knjige je, da vas spodbudi k prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje v svoje roke. Čeprav morda menite, da za svoje zdravje ne morete veliko storiti, boste ob branju te knjige verjetno spremenili mišljenje. Še več, trdno verjamem starodavnim napovedim, da se bo v prihodnosti človek zdravil sam.

   Gersonova terapija je odlična popotnica za to pot, a prvi korak je vedno sprejemanje sedanjega stanja in prevzemanje odgovornosti. Če si nečesa ne priznamo, tega zelo verjetno ne bomo spreminjali.

   Zato se ozrimo vase in začnimo to čudovito popotovanje – v sebi.

   Naj vam postane pomembno, kaj vnašate vase. Pri tem ne mislim samo na hrano za telo, temveč tudi na misli, čustva … Izbirajte čisto, naravno, izvorno »hrano«. Na telesni ravni so to ekološko pridelana živila in čista, neoporečna voda, na drugih ravneh pa odprto srce, čiste misli in strast do življenja.

   Tako ne boste pozdravili zgolj telesa, temveč boste čutili tudi več energije, radost in mir, ki jih lahko izkoristite za razvoj lastnih potencialov. Zato vam znanje iz te knjige utegne koristiti tudi – ali pa še toliko bolj – če niste bolni. Če ste bolni, pa to znanje pomeni odlično možnost za povrnitev zdravja. Ne zagotovilo, temveč možnost.  

   In še praktičen nasvet. Če ste resno bolni in se boste odločili za izvajanje Gersonove terapije, vam toplo priporočam posvet z zdravnikom, usposobljenim za izvajanje Gersonove terapije, oziroma obisk Gersonove klinike. Zaenkrat je nam najbližja na Madžarskem.

   Veselim se dneva, ko bomo tudi v Sloveniji imeli zdravnika, ki bo usposobljen za izvajanje Gersonove terapije, in restavracijo, ki bo imela na jedilniku ekološko pridelane dobrote v skladu z Gersonovim protokolom.

   Na poti do ozdravitve ali ohranitve zdravja vam želim obilo radosti, Ljubezni in notranjega miru. 

 

                                                                                                         Boris Vene

December 2011

Print Friendly, PDF & Email

Obvestilo

Iščete pomoč pri izvajanju Gersonove terapije ali se jo želite naučiti (pravilno) izvajati sami?

Organiziramo praktične delavnice priprave hrane po dr. Gersonu, kjer se boste naučili samostojno in pravilno pripravljati hrano po originalnih receptih. (Več)

ČZO - naročilo

Pomembno obvestilo

RAZMIŠLJATE O ZDRAVLJENJU NA GERSONOVI KLINIKI?*

 

Preden se odločite za zdravljenje na GC priporočamo, da najprej preberete knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo in uvedete njena načela prehrane v vsakodnevno rutino – z namenom, da vidite, kako se psihično in fizično odzivate na spremenjen način prehranjevanja, ki si ga morate držati vse do ozdravitve. V branje pa priporočamo tudi knjigo psihoterapevtke Beate Bishop, z naslovom Čas za ozdravitev, v kateri podrobno opisuje svojo izkušnjo, od začetne diagnoze do popolne ozdravitve. (Več)

Prijava na novičke

 

 * Obe polji sta obvezni!